Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
    Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
    Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!

    Door Daan, 13 juli 2023

    Advies over grasmaaiers

    Welke grasmaaier moet ik kopen?

    Grasmaaiers zijn er in veel soorten en maten. Hierdoor kun je altijd de perfecte grasmaaier vinden voor je tuin, maar het maakt het kiezen van een grasmaaier ook lastig. In deze blog nemen we je mee in de onderwerpen waar je op moet letten bij het kopen van een grasmaaier. Kies je bijvoorbeeld voor een elektrische grasmaaier of een grasmaaier op benzine. Welke krachtbron gebruik je en welke aandrijving heb je nodig?

    Welke soorten grasmaaiers zijn er?

    We kennen veel verschillende soorten grasmaaiers. Hieronder lichtten we enkele van de grasmaaiers uit en vertellen we wat over de voor- en nadelen.

    Accu grasmaaier: Deze grasmaaiers werken op een oplaadbare accu. Ze bieden meer bewegingsvrijheid dan elektrische grasmaaiers omdat er geen snoer nodig is. Accugrasmaaiers zijn over het algemeen lichter en stiller dan benzinegrasmaaiers, maar de looptijd van de accu kan beperkt zijn.

    Benzine grasmaaier: Dit zijn krachtige grasmaaiers die worden aangedreven door een benzinemotor. Ze zijn geschikt voor grote gazons en kunnen gemakkelijk dikker gras en ruwer terrein aan. Benzinegrasmaaiers vereisen brandstof en periodiek onderhoud, zoals het verversen van olie en bougies.

    Robotgrasmaaier: Deze geautomatiseerde grasmaaiers werken op accu's en kunnen het gazon zelfstandig maaien. Ze zijn uitgerust met sensoren om obstakels te vermijden en volgen geprogrammeerde routes. Robotmaaiers zijn handig omdat ze het maaien voor u doen, maar ze zijn het meest geschikt voor kleine tot middelgrote gazons.

    DLM460

    Welke grasmaaier is geschikt voor een klein gazon?

    Voor een klein gazon is een handgrasmaaier over het algemeen de meest geschikte optie. Handgrasmaaiers zijn lichtgewicht, stil en gemakkelijk te manoeuvreren, waardoor ze ideaal zijn voor kleine gazons. Ze vereisen geen brandstof of elektriciteit, dus je hebt geen gedoe met snoeren of opladen van accu's.

    Met een handgrasmaaier kun je het gazon op een milieuvriendelijke manier maaien. Ze hebben meestal een verstelbare maaihoogte, zodat je de gewenste snijlengte kunt kiezen. Als je gazon echter hellingen of oneffen terrein heeft, kan een duwende handgrasmaaier enige inspanning vergen.

    Welk merk grasmaaier zijn betrouwbaar?

    Er zijn verschillende soorten grasmaaiers die bekend staan om de goede kwaliteit. Betrouwbare merken – die ook in ons assortiment vindbaar zijn – zijn Makita grasmaaiers en DeWalt grasmaaiers.

    Heb ik wel of geen aandrijving nodig?

    Er zijn grasmaaiers beschikbaar met en zonder aandrijving. Als een maaier aandrijving heeft, dan is hij zelfrijdend. Omdat bij het inschakelen van de aandrijving de maaier meteen gaat rijden, is een aangedreven maaier niet geschikt voor kleinere tuinen met veel bochten en perkjes. Dit omdat deze machine hierdoor minder manoeuvreerbaar is. In dit soort tuinen kun je beter voor een niet aangedreven grasmaaier kiezen. Heb je een grotere tuin met veel lange rechte banen dan is een grasmaaier met aandrijving zeker aan te raden. Door de aandrijving maak je lange rechte banen, zonder inspanning omdat je de maaier zelf niet hoeft te duwen. De minder goede manoeuvreerbaarheid is hierbij dan ook geen probleem omdat de maaier slechts een aantal keer van richting hoeft te worden veranderd. Kort samengevat maak je bij wel of geen aandrijving de afweging tussen manoeuvreerbaarheid of meters maken.

    De maaibreedte van een grasmaaier bepalen

    Op papier lijkt het eenvoudig, neem de grasmaaier met de grootste maaibreedte en je bent het snelste klaar. In de praktijk werkt het net iets anders. Hoe groter de maaibreedte, hoe meer energie de maaier gebruikt en hoe zwaarder hij is. Het is dus belangrijk om de breedte van je grasmaaier af te stemmen op de oppervlakte die je van plan bent te gaan maaien. Er zijn hiervoor geen duidelijke regels, daarom geeft Makita het volgende advies in overeenstemming met de capaciteit van de producten:
    33 cm - 37 cm; kleine tuin (50 m2 - 400 m2)
    38 cm - 48 cm; middelgrote tuin (400 m2 - 1600 m2)
    Groter dan 48 cm; grote tuin (1600 m2 - meer)

    Bij de machines op de website staat aangegeven welke grasoppervlakte voor welke machine geschikt is.

    Mulchen: Wat is het en hoe doe je het?

    Iedereen wil graag een mooi en gezond gazon. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je besproeien, bemesten, verticuteren, beluchten en mulchen. De term mulchen hoor je de laatste tijd steeds vaker, maar wat is het precies? Op deze pagina lees je meer over deze manier van maaien en met welke van de Makita maaiers je dit kunt doen.

    Wat is mulchen?

    Mulchen is een manier van maaien waarbij alleen de toplaag van het grasveld wordt gemaaid. Deze toplaag wordt tijdens het maaien versnipperd door het speciale mulchmes in combinatie met een afgesloten maaidek. Doordat het maaidek afgesloten is, komt het mulchmes het afgemaaide gras meerdere keren tegen wat het tot zeer kleine snippers hakt. Het fijngemalen gras blijft vervolgens liggen tussen de grassprieten van het gazon. Dit achtergebleven gras dient vervolgens als bemesting voor het grasveld. Gras bestaat namelijk voor 82% uit water en door te mulchen, geef je deze voeding terug aan het gras. Ook draagt een mulchlaag bij aan een luchtigere bodem en voorkomt het uitdroging bij warmte. Een ander groot voordeel; onkruid krijgt geen kans om te groeien.

    Welke periode is het beste om te mulchen?

    De beste periode om te mulchen is de periode waarin het gras het hardst groeit, het voor- en najaar. Als je gaat mulchen, dan is het aan te raden om niet meer dan een derde van je gras af te maaien. Maai je meer er af, dan kan het mes het afgemaaide gras niet fijn genoeg versnipperen, wat er voor zorgt dat het gemaaide gras op het gras blijft liggen in plaats van er tussen.

    Als je dus alleen wilt mulchen en niet normaal wilt maaien, maai dan regelmatig om het gras op lengte te houden. Dus twee keer per week. Het voordeel van mulchen is dat tijdens het maaien de vangbak niet geleegd hoeft te worden. Je moet dus vaker maaien, maar de maaibeurten zijn van kortere duur. Omdat er door het mulchen een vilt laag tussen je gras ontstaat, moet je ook verticuteren of beluchten zodat er genoeg zuurstof bij het gras kan.

    Met welke machines kun je mulchen?

    Bij Makita is er een breed assortiment aan maaiers met mulchfunctie. Deze maaiers worden over het algemeen standaard geleverd met een mulchplug, hierdoor kan je meteen aan de slag. Het maakt niet uit welke krachtbron jouw voorkeur heeft, Makita heeft in elke krachtbrongroep een maaier met een mulchfunctie.

    Krachtbron keuze

    Op het gebied van krachtbron heb je de keuze uit drie typen machines. Accu, brandstof en elektrisch, elk met voor- en nadelen. Ook hier is het belangrijk om de krachtbron te kiezen die het beste bij jouw eisen past. Heb je een kleine of middelgrote tuin zonder stopcontacten in de buurt, dan is een accu maaier een hele goede keuze. Accu grasmaaiers zijn schoon, licht en makkelijk in gebruik.

    Heb je een grote tuin, dan zal de accuduur van een accumaaier niet voldoende zijn om de hele tuin op één acculading te kunnen maaien. Mocht je willen investeren in een extra set accu's, dan vormt dit natuurlijk geen probleem. Moet je echt een flink stuk maaien, dan is het in bepaalde gevallen beter om voor een brandstof aangedreven grasmaaier te gaan.

    Brandstof aangedreven grasmaaiers hebben over het algemeen een langere looptijd en zijn snel weer aan te vullen als de tank leeg is. Heb je een tuin die volledig te bereiken is met een verlengsnoer dan is een elektrische grasmaaier een optie. Een elektrische grasmaaier heeft een oneindige looptijd en is net zo milieuvriendelijk als een accumaaier. Een mooie middenweg dus.