Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
Betaal achteraf met Klarna
Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!
Alle Acties
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
  Betaal achteraf met Klarna
  Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!

  Door Jidde, 1 september 2023

  Cementsluier verwijderen in 4 simpele stappen

  Cementsluier is de naam voor een kleine laag voegmiddel, vermengd met water, dat achterblijft na het voegen van tegelwerk. Het verschijnt als een witte of grijze film en ontstaat wanneer het cement reageert met vocht en mineralen achterlaat. 

  Het verwijderen van cementsluier vereist meestal speciale reinigingsproducten of -technieken, zoals zuurbasisreinigers, schrobben met een borstel of mechanisch schrapen. Hoe langer je wacht met het schoonmaken van een nieuwe tegelvloer of wand, hoe moeilijker het is cementsluier weg te krijgen.

  Wat heb je nodig voor het verwijderen van cementsluier? 

  Je hebt een aantal manieren om cementsluier te verwijderen. Met water & azijn of met een speciale cementsluierverwijderaar. Let op: niet elke tegelsoort is bestand tegen het gebruik van azijn.
  Hierdoor gaat onze voorkeur gaat uit naar het verwijderen met cementsluierverwijderaar  

  Materialen: 

  • Speciale cementsluierverwijderaar 

  Gereedschap: 

  • Schoon schuursponsje of een borstel 
  • Werkhandschoenen & veiligheidsbril

  Tip 1: Wacht niet te lang  

  Het is erg belangrijk niet te lang te wachten met het verwijderen van cementsluier. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het is om de cementsluier te verwijderen. 

  Tip 2: Lees altijd goed de omschrijving van de cementsluierverwijderaar 

  Er zijn verschillende soorten cementsluierverwijderaar te krijgen. Elke specifieke steensoort kan een apart schoonmaakmiddel voor te koop zijn. Maar niet elk schoonmaakmiddel is geschikt voor iedere steensoort of afwerking. Controleer daarom altijd goed of de cementsluierverwijderaar geschikt is voor jouw steensoort! 

  Het is belangrijk geen azijn of cementsluierverwijderaar te gebruiken die zuur bevat, bij het gebruik op natuursteen zoals marmer, travertin, graniet of blauwsteen. Voor deze materialen is het slim een speciale alkalische reiniger te gebruiken. 

  Tip 3: Het verwijderen van de cementsluier 

  Voor het verwijderen van de cementsluier moet je een aantal stappen doorlopen. 

  1. Breng het reinigingsmiddel aan: Breng het reinigingsmiddel aan op het oppervlak waar de cementsluier zit. Laat het reinigingsmiddel enkele minuten inwerken, maar zorg ervoor dat het niet opdroogt. 
  2. Borstel of schrob het oppervlak: Gebruik een borstel of een schrobber om de cementsluier los te maken. Zorg ervoor dat je niet te hard schrobt om beschadiging van het oppervlak te voorkomen. 
  3. Spoel grondig: Spoel het oppervlak grondig af met schoon water om eventuele resten van het reinigingsmiddel en de losgekomen cementsluier weg te spoelen. 
  4. Herhaal indien nodig: Als de cementsluier niet volledig is verwijderd, herhaal dan de bovenstaande stappen totdat het oppervlak schoon is.

  Tip 4: Het voorkomen van cementsluier 

  Het voorkomen van cementsluier is nog altijd beter dan het genezen ervan. Wij hebben een paar tips voor je om cementsluier te voorkomen. 

  1. Bescherm de oppervlakken tijdens het cementwerk: Bedek de aangrenzende oppervlakken, zoals vloeren, wanden of meubels, met beschermende materialen zoals plastic zeilen of afdekfolie. Dit voorkomt dat cementdeeltjes zich verspreiden en op de oppervlakten neerslaan. 
  2. Reinig het cement direct na het aanbrengen: Zodra het cement is aangebracht, is het belangrijk om overtollig cement direct te verwijderen. Gebruik een vochtige spons of een zachte borstel om het cement voorzichtig weg te vegen voordat het volledig droogt. Dit minimaliseert de kans op cementsluiervorming. 
  3. Veeg niet te hard, om te voorkomen dat je voegmiddel uit de voegen trekt.