Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
    Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
    Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!

    Door Daan, 21 september 2023

    Waterleiding Solderen

    Wanneer je een eigen waterleiding aanlegt wordt er vaak gebruik gemaakt van roodkoperen buizen. Dit komt doordat roodkoperen buizen zich goed laten zagen, en verbinden met verbindstukken. Het is relatief eenvoudig om je eigen waterleiding te solderen, wanneer je het juiste materiaal hebt. In deze blog leggen we jou uit hoe je een waterleiding soldeert en wat je hiervoor nodig hebt.

    Benodigde materialen

    • (Rood)koperen leidingbuizen
    • Soldeertin
    • Soldeerpasta
    • Koppelstukken

    Gereedschap

    Voorbereiding

    1. Bepaal de diameter van de leiding
    2. Bepaalde beste, of handigste route van de leidingen
    3. Sluit de hoofdkraan van de waterleiding
    4. Zaag de buis op maat met een buizensnijder of ijzerzaag.
    5. Haal de druk van de kraan door deze open te draaien
    6. Controleer of de leiding leeg is. Gebruik zo nodig de aftapkraan van de hoofdkraan.

    Waterleiding solderen in 5 stappen

    1. Breng gelijkmatig de soldeerpasta aan op beiden uiteinden van de buis en de koppelstukken. Schuif de delen tegen elkaar aan.
    2. Zorg ervoor dat de vlam van de soldeerbout juist is ingesteld. Wanneer de binnenste ‘vlamkegel’ zichtbaar heeft de soldeerbout waarschijnlijk de juiste temperatuur. Wanneer er een zwarte punt zichtbaar is heeft de soldeerbout waarschijnlijk een te hoge temperatuur.
    3. Als je de waterleiding al aan de muur hebt vastgemaakt, zorg dan dat je een klein stukje metaal tussen de muur en de pijp plaatst. Dit voorkomt dat de muur beschadigd raakt door de hitte. Gebruik je waterpomptang om de waterleiding goed vast te houden. Beweeg dan je brander rustig en gelijkmatig langs het gedeelte dat je wilt solderen. Let goed op de soldeerpasta: zodra die begint te verdampen, weet je dat het heet genoeg is om te beginnen met solderen. Maar let op, als de pasta zwart wordt en verbrandt, dan zal je soldeerwerk niet goed hechten en lekkage kunnen veroorzaken.
    4. Gebruik een (natte) doek om de resten van het soldeertin en pasta te verwijderen. Doe dit pas wanneer het werkstuk afgekoeld is.
    5. De laatste stap is de leidingen vastzetten met ‘zadels’. Gebruik 1 zadel per 40cm. Dit voorkomt het klapperen van de leiding bij het open- en dichtdraaien van de kraan. Open nu de hoofdkraan en controleer of deze lekt. Geen lekkages? Mooi! Nu kan je de gasbrander opbergen, want je taak is voltooid.

    Verschil tussen zacht en hard solderen

    Voor elektrische bedrading, waterleidingen en hobby solderen is zacht solderen de gepaste techniek. Bij zacht solderen wordt een temperatuur van 450°C of minder gebruikt. Het gereedschap dat wordt gebruikt bij zacht solderen bestaat vaak uit een soldeerbout of een soldeerpistool.

    Hard solderen wordt gebruikt voor verbindingen die zwaarder belast worden. Zoals machineonderdelen. Hiervoor is een hogere temperatuur nodig: tussen de 600°C en 1000°C . Voor hard solderen wordt er gebruikgemaakt van een gasbrander. Lees voor meer informatie onze blog over solderen voor beginners.