Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
    Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
    Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!

    Door Yannick, 13 juli 2023

    Advies over Kettingzagen

    Je hebt besloten dat je een kettingzaag wilt kopen, maar je weet niet waar je moet beginnen – een begrijpelijk dilemma. Je denkt misschien bij jezelf, wat zijn de beste merken kettingzagen, welke soorten kettingzagen zijn er beschikbaar en wat moet ik weten voordat ik er een koop?

    Kettingzagen vergelijken

    Opties en mogelijkheden

    Kettingzagen vallen onder een van de drie verschillende soorten: benzine, elektrisch (met een snoer) of op accu. Ieder soort heeft zijn sterke en zwakke punten, waardoor je echt moet nadenken over hoe je je zaag wilt gebruiken. Verschillende zagen zijn ontworpen voor verschillende zaagbehoeften.

    Aandrijving

    Alles begint met de aandrijving. Die is te verdelen in drie categorieën.

    • Elektrisch (dus met een snoer)
      • Een elektrische kettingzaag is dan vaak wel goedkoper, je moet op de zaagplek wel stroom hebben. Midden in een bos kan je niet eenvoudig gaan zagen. Daarnaast moet je altijd uitkijken dat je niet het snoer doorzaagt.
    • Benzine
      • Het voordeel van een kettingzaag op benzine is dat je hem overal mee naar toe kan nemen. Als je maar een kan vol benzine meeneemt kan je gerust een paar uur gaan zagen. Nadeel is wel dat een benzinemotor meer onderhoud vergt dan een elektrische kettingzaag.
    • Accu (dus zonder snoer)
      • Het voordeel van een kettingzaag op accu is dat je hem net als de kettingzaag op benzine ook overal mee naartoe kan nemen. Het grote nadeel is dat er vaak maar één accu wordt meegeleverd en wanneer die leeg is, duurt het 1-3 uur voordat je weer kan zagen.

    Zwaardlengte

    De zwaardlengte is de lengte van het zwaard. Dit het stuk waar je mee zaagt. Kijk hiernaast in de afbeelding wat ik precies bedoel. Zwaardlengtes zijn er van 25 tot 40 cm. Regel is: hoe langer de zwaardlengte, hoe grotere takken je door kunt zagen. Echter, als de zwaardlengte 40 cm is, wordt de zaag wel zwaarder aan de voorkant. Als je niet zo sterk in je armen bent, raad ik je aan om een kettingzaag te kiezen met een gemiddelde zwaardlengte, bijvoorbeeld van 30-35 cm.

    Vermogen

    Zoals ik net al beschreven heb zijn er kettingzagen op benzine, accu en elektriciteit. (snoer) Het is daarom best moeilijk om een duidelijke vermogensvergelijking te maken.

    Vermogen elektrische kettingzaag

    Het vermogen van een elektrische kettingzaag wordt uitgedrukt in aantal watt en varieert van 710 tot 2.400 watt. Het vermogen is wat de machine verbruikt aan stroom. Dit zegt niet direct wat over hoe krachtig de machine is, maar over het algemeen geldt wel, hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine.

    Vermogen benzinekettingzaag

    Het vermogen van een benzinekettingzaag wordt altijd uitgedrukt in kW. Bij een benzinemotor geldt wel hoe hoger het aantal kW hoe krachtiger de machine is. Het vermogen van een benzinekettingzaag varieert van 1,2 tot 2,1 kW.

    Vermogen accukettingzaag

    Het verbruik aan stroom van een accukettingzaag wordt uitgedrukt in volt. Over het algemeen geldt weer, hoe meer volt hoe krachtiger de machine is. De voltage variëren van 18 tot 36 volt.

    Automatische kettingsmering

    De ketting van een kettingzaag moet regelmatig gesmeerd worden. Sommige modellen zijn uitgerust met een automatische kettingsmering. Dit zorgt ervoor dat de ketting altijd soepel blijft lopen. (bij een kettingzaag die dit niet heeft moet je zelf regelmatig de ketting smeren)

    Je moet nog meer met de ketting doen. Door het zagen kan deze ketting weleens los gaan zitten.

    Ketting spannen

    Verschillende machines hebben een automatische kettingspanner. Die doet niets anders dan in de gaten houden of de spanning van de ketting nog goed is en als dat niet het geval is, spant hij automatisch de ketting.

    Nieuwe modellen zonder automatische kettingspanner hebben vaak wel een systeem/draaiknop zodat je geen gereedschap meer nodig hebt elke keer dat je de ketting spant.

    Ketting vervangen

    Niets op aarde heeft het eeuwige leven. Een ketting van een kettingzaag ook niet. Deze zal je, afhankelijk van hoe veel en hoe vaak je zaagt, een keer moeten vervangen.

    Olie indicatie

    Een ketting smeer je met olie. Zoals net al genoemd gaat dat soms automatisch, als het automatisch gaat moet je wel uitkijken dat er olie is om mee te smeren. Het wil nog weleens gebeuren dat de olieopslag leeg is. Sommige fabrikanten maken het je makkelijker door een olie-indicatielampje te plaatsen. Dat lampje gaat dan branden als je olie (bijna) op is. Zo weet je altijd wanneer je je olie bij moet vullen en dit draagt natuurlijk bij aan een langere levensduur.

    Gewicht

    Het gewicht van een kettingzaag verschilt nog weleens wat. Waar de ene kettingzaag (maar) 3,8 kg weegt, kan een ander model tot wel 8 kg wegen. Gelukkig is bij de meeste modellen goed nagedacht over de gewichtsverdeling zodat de machine makkelijk in evenwicht te houden is.

    Veiligheid

    Veiligheid is een groot punt bij een kettingzaag. Er zijn veel draaibewegingen als de machine in gebruik is. Een benzinekettingzaag is nog gevaarlijker omdat hier de motor ook nog beweegt. (en heet wordt) Vaak zijn er wel goede beschermkappen aanwezig om de gebruiker te beschermen tegen de hete en bewegende delen.

    Maar ook een kettingzaag op elektriciteit of accu is gevaarlijk. Met een ketting vol met messen die op hoge snelheid draait moet je altijd goed uitkijken. Ik raad daarom aan om altijd beschermende kleding te gebruiken, denk aan een helm, handschoenen, zaagbroek en oog- en gehoorbescherming.

    Softgrip handvat

    Veel kettingzagen zijn uitgerust met een softgrip handvatten, dit bevordert de veiligheid. Je kan beter en makkelijker vasthouden en zal minder snel wegglijden.

    Anti-vibratie

    Sommige kettingzagen hebben een speciaal anti-vibratiesysteem. Dit zorgt ervoor dat de zaag veel minder trilt. Dit is goed voor de nauwkeurigheid, maar ook voor je spieren en botten.

    Slipkoppeling en softstart

    Sommige kettingzagen zijn ook voorzien van een slipkoppeling. Dit is tegen het vastslaan van de machine. Door dit systeem slaat de ketting niet vast en worden de tandwielen gespaard.

    Andere kettingzagen hebben ook een softstart-systeem. Dit systeemzorgt ervoor dat de zaag wat rustig begint met zagen en daarna pas harder gaat. Hierdoor kan je precies zagen.

    Andere verschillen

    Verder is er nog verschil te vinden in:

    Snoerlengte

    De meeste snoeren zijn niet langer dan 20-50 cm zodat je altijd een verlengsnoer nodig hebt.

    Inhoud olie- en benzinereservoir

    Er is nog verschil in hoe veel olie er in de machine kan om de ketting te smeren. Dit varieert tussen de 80 en 150 ml.

    Net zoals het verschil in oliereservoir, is dit er ook in de benzinetank. (uiteraard alleen op de benzinemodellen) Dit varieert van 0.3 – 0.5 liter.