Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
    Betaal achteraf met Klarna of Afterpay
    Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!

    Door Nadja, 13 juli 2023

    Hout schuren, hoe doe je dat?

    5 tips voor het schuren van hout.

    Het schuren van hout is niet voor iedereen een favoriete klus. Maar als je het op de juist manier doet levert het wel een mooi eindresultaat op. Een gladde deur of trap, een strakke houten vloer of een balk zonder splinters, dàt is wat je wilt zien na al je inspanning.

    Voor een goed resultaat zijn passende schuurmiddelen van belang. In de onderstaande vijf stappen helpen wij je op weg om het juiste schuurmiddel voor jouw klus te kiezen.

    1. Basismateriaal (drager)

    De schuurkorrels worden op een basismateriaal (drager) aangebracht, waarmee je over het oppervlak van een werkstuk schuurt. Je keuze voor een drager hangt af van wat je wilt schuren en de mate van scheurvastheid en flexibilteit die hiervoor nodig is.

    • Scheurvastheid: Tegen welke trekkracht moet je schuurmiddel bestand zijn? Als je rechte stukken schuurt, bijvoorbeeld vloerdelen, dan kun je kiezen voor een drager met een hoge scheurvastheid en een lage flexibiliteit.
    • Flexibiliteit: Als je werkstuk veel hoeken en rondingen heeft ben je meer gebaat bij een drager met een hoge flexibiliteit, bijvoorbeeld linnen. Bij de keuze voor een flexibelere drager zal het schuurmiddel echter minder bestand zijn tegen hoge trekkrachten en sneller scheuren.

    2. Welk schuurpapier gebruik je voor hout?

    Nu je weet welke drager je nodig hebt, ga je de schuurkorrel kiezen die voor jouw schuurklus geschikt is. Schuurkorrels verschillen in hardheid en in taaiheid. Er bestaan vier verschillende soorten schuurkorrels, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Voor het schuren van hout wordt echter altijd gekozen voor de aluminiumoxide korrel; de minst scherpe maar slijpvaste korrel. Voor een goed resultaat is weinig druk nodig. Er is wel kans op warmteontwikkeling in het materiaal wat geslepen wordt.

    Korrelgrofte
    De korrelgrofte wordt aangeduid met een P (particles) en een getal. Het getal geeft het aantal korrels op 1 vierkante cm aan. Hoe hoger dus het getal, hoe fijner de korrel. In onderstaand overzicht kun je zien welke korrelgrofte je nodig hebt voor welke klus.

    Oude verflagen verwijderenP40, P60 of P80, daarna opschuren met P120 tot P180
    Nieuw hout schuren   P100 of P120
    Nog redelijke verflagen opschurenP120 of P150/180
    Goede verflagenP180 of P220
    Nieuwe verflagen P240 t/m P320

     

    3. Strooidichtheid

    De onderlinge afstand tussen de schuurkorrels wordt de strooidichtheid genoemd. Schuurkorrels kunnen met verschillende strooidichtheden op een drager aangebracht worden. Welke strooidichtheid je kiest hangt af van hoe snel het schuurmiddel kan ‘verstoppen’, oftewel wat je gaat schuren.

    • Open bestrooiing (ca. 50-70% bedekking)
      Bij het schuren van hout ontstaan lange spaanders. Door voor een open bestrooiing te kiezen lopen de schuurmiddelen niet te snel dicht. Een open bestrooiing verwijdert meer materiaal, maar resulteert in een minder fijn geschuurd oppervlak. Schuurmiddelen met een open bestrooiing gaan minder lang mee.
    • Half open bestrooiing (70-80% bedekking)
      Bij het schuren van zachte houtsoorten of harde houtsoorten welke zijn voorzien van verf of lak, adviseren wij een half open bestrooiing. Hierdoor kan het slijpstof via de tussenruimte tussen de korrelpunten verzameld en afgevoerd worden.
    • Dichte bestrooiing (bijna volledig bedekt)
      Een schuurmiddel met een dichte bestrooiing is geschikt voor kale hardere houtsoorten, zorgt voor een fijner geschuurd oppervlak en gaat langer mee.

    Let op: het risico op ‘dichtlopen’, oftewel ‘verstoppen’ van het schuurmiddel tijdens het schuren wordt groter naarmate de strooidichtheid hoger wordt.

    De strooidichtheid is bepalend voor het schuurresultaat; hoe dichter de bestrooiing, hoe gladder het eindresultaat. 

    4. Stearaatcoating

    Als je materialen gaat schuren die gaan kleven onder invloed van warmte, zoals verf en lak, kan het schuurmiddel ‘verstoppen’. Doordat de stof zich vastzet aan de punten van de korrel en in de tussenruimten verliezen de korrels hun scherpte. Ga je dergelijke materialen schuren, kies dan voor een product met een coating met een antihechtmiddel (stearaat), wat ‘verstoppen’ voorkomt resp. vertraagt.                                      

    5. Welk schuurpapier gebruik je bij welke houtsoort?

    De hardheid van de houtsoort die je gebruikt, is van invloed op de keuze van de bestrooiing en de drager. In het overzicht hieronder vind je de belangrijkste houtsoorten onderverdeeld naar hardheid.

    De Kelfort PS 33 half open gestrooid is multifunctioneel toepasbaar. Dit type kun je gebruiken voor de zachtere en harsrijke houtsoorten en is ook geschikt voor verf, lak en plamuur.

    Voor de hardere houtsoorten adviseren wij Kelfort PS 22 dicht gestrooid te gebruiken.

    Kelfort heeft het assortiment schuurmiddelen fors uitgebreid. Je kunt nu kiezen uit een compleet assortiment klittenbandschuurschijven en stroken, schuurbanden, rollen schuurpapier, rollen schuurlinnen en vellen schuurpapier waterproof en voor verf, lak en plamuur. Bekijk in onze webshop alle schuurmiddelen. Vind je het na deze blog nog steeds lastig om een passend schuurmiddel te kiezen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Ons team staat klaar om je te adviseren!