Solderen voor beginners: 4 tips voor een vliegende start
Solderen is een techniek die gebruikt wordt om metalen onderdelen aan elkaar te verbinden, door middel van een metaallegering. De metaallegering die wordt gebruikt heeft een lager smeltpunt dan de te verbinden delen. Solderen wordt meestal onder hoge temperaturen gedaan. Een temperatuurbereik van 150 tot 450 graden is vaak voldoende.
Voor elektrische bedrading, waterleidingen en hobby solderen is zacht solderen de gepaste techniek. Bij zacht solderen wordt een temperatuur van 450°C of minder gebruikt. Het gereedschap dat wordt gebruikt bij zacht solderen bestaat vaak uit een soldeerbout of een soldeerpistool. Hard solderen wordt gebruikt voor verbindingen die zwaarder belast worden. Zoals machineonderdelen. Hiervoor is een hogere temperatuur nodig: tussen de 600°C en 1000°C . Voor hard solderen wordt er gebruikgemaakt van een gasbrander. Deze blog is geschreven voor beginners. We zullen dus de methode van zacht solderen bespreken. Wanneer je begint met solderen, heb je de keuze uit verschillende materialen. In dit artikel bespreken we het gebruik van een soldeerbout en een soldeerpistool. Een soldeerstation behoort ook nog tot de opties bij zacht solderen.
Soldeerbout versus soldeerpistool
Een soldeerbout heeft een slanke, penachtige vorm en wordt rechtstreeks op een stopcontact of een aparte voedingsbron aangesloten. Het heeft een dunne punt die opwarmt om het soldeer te smelten. Soldeerbouten zijn doorgaans geschikt voor gedetailleerd werk en precisiesolderen. Een soldeerpistool daarentegen heeft een pistoolachtige vorm en bevat een interne transformator die het vermogen verhoogt.
Soldeerbout
Verwarm de soldeerbout goed, maak de punt schoon, reinig en ontvet het te solderen oppervlak, houd de soldeerbout in een hoek van 45 graden en oefen geduldig en met precisie. Een van onze favoriete soldeerbouten is deMilwaukee M12 soldeerbout.
Soldeerpistool
In ons assortiment vind je diverseheteluchtpistolen. Een heteluchtpistool is uitermate geschikt als soldeerpistool. Het temperatuurbereik van heteluchtpistolen ligt tussen de 100 en 600°C. Dit maakt ze geschikt voor zacht solderen. Er zijn zelfs modellen die een temperatuurbereik van 800°C hebben. Een van onze favoriete soldeerpistolen is deMakita HG6531CK 230V heteluchtpistool
Solderen in 4 stappen
Schoonmaken: Maak de te solderen oppervlakken grondig schoon en verwijder vuil, oxidatie en vet om een goede hechting te bevorderen.
Voorverwarmen: Verwarm de soldeerbout of soldeerpistool op de juiste temperatuur zodat het soldeersel goed kan smelten en vloeien.
Soldeerselaanbrengen: Breng het gesmolten soldeersel aan op de verbinding en laat het gelijkmatig verspreiden, zorg ervoor dat het alle te solderen onderdelen bedekt.
Bijwerken: Controleer de soldeerverbinding zorgvuldig op eventuele gebreken en werk indien nodig bij door extra soldeersel toe te voegen of de verbinding opnieuw te verwarmen en te herstellen.
Een soldeerbout heeft weinig onderhoud nodig, maar de stift moet schoon zijn voor een goede werking. Veeg hem direct na elke soldeerklus schoon, dat kan eenvoudig met een vochtig doekje.