Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
Betaal achteraf met Afterpay
Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
    Betaal achteraf met Afterpay
    Gratis verzending vanaf €50 naar Nederland & België!
    Geen reactie op uw mail? Wij ervaren problemen met het ontvangen van mails in ons klantenservice systeemGeen reactie op uw mail? Wij ervaren problemen met het ontvangen van mails in ons klantenservice systeemLees meer

    Advies over grasmaaiers en verticuteren

    plm4631n2

    Op het gebied van grasmaaiers is het aanbod erg groot. Dit is natuurlijk erg fijn omdat je zo de perfecte grasmaaier voor jouw tuin kan kiezen. Een nadeel hiervan is wel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Tijdens het kiezen van een grasmaaier komen er al snel een aantal belangrijke vragen naar boven: 


    Heb ik aandrijving nodig?

    Welke maaibreedte is voor mij voldoende?
    Wil ik de optie hebben om te mulchen?
    Welke krachtbron is voor mij geschikt?

    Lees hier meer over wanneer welke functionaliteiten voor jou van belang zijn en hoe je de perfecte grasmaaier kiest die aan jouw eisen voldoet. Van kleine siertuin tot grote grasvlakte, wij hebben een machine voor jou.

    Wel of geen aandrijving
    Er zijn grasmaaiers beschikbaar met en zonder aandrijving. Als een maaier aandrijving heeft, dan is hij zelfrijdend. Omdat bij het inschakelen van de aandrijving de maaier meteen gaat rijden, is een aangedreven maaier niet geschikt voor kleinere tuinen met veel bochten en perkjes. Dit omdat deze machine hierdoor minder manoeuvreerbaar is. In dit soort tuinen kun je beter voor een niet aangedreven grasmaaier kiezen. Heb je een grotere tuin met veel lange rechte banen dan is een grasmaaier met aandrijving zeker aan te raden. Door de aandrijving maak je lange rechte banen, zonder inspanning omdat je de maaier zelf niet hoeft te duwen. De minder goede manoeuvreerbaarheid is hierbij dan ook geen probleem omdat de maaier slechts een aantal keer van richting hoeft te worden veranderd. Kort samengevat maak je bij wel of geen aandrijving de afweging tussen manoeuvreerbaarheid of meters maken.

    Voldoende maaibreedte
    Op papier lijkt het eenvoudig, neem de grasmaaier met de grootste maaibreedte en je bent het snelste klaar. In de praktijk werkt het net iets anders. Hoe groter de maaibreedte, hoe meer energie de maaier gebruikt en hoe zwaarder hij is. Het is dus belangrijk om de breedte van je grasmaaier af te stemmen op de oppervlakte die je van plan bent te gaan maaien. Er zijn hiervoor geen duidelijke regels, daarom geeft Makita het volgende advies in overeenstemming met de capaciteit van de producten:
    33 cm - 37 cm; kleine tuin (50 m2 - 400 m2)
    38 cm - 48 cm; middelgrote tuin (400 m2 - 1600 m2)
    Groter dan 48 cm; grote tuin (1600 m2 - meer)

    Bij de machines op de website staat aangegeven welke grasoppervlakte voor welke machine geschikt is.

    DLM460

    Mulchen

    Iedereen wil graag een mooi en gezond gazon. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je besproeien, bemesten, verticuteren, beluchten en mulchen. De term mulchen hoor je de laatste tijd steeds vaker, maar wat is het precies? Op deze pagina lees je meer over deze manier van maaien en met welke van de Makita maaiers je dit kunt doen.

    Wat is mulchen?
    Mulchen is een manier van maaien waarbij alleen de toplaag van het grasveld wordt gemaaid. Deze toplaag wordt tijdens het maaien versnipperd door het speciale mulchmes in combinatie met een afgesloten maaidek. Doordat het maaidek afgesloten is, komt het mulchmes het afgemaaide gras meerdere keren tegen wat het tot zeer kleine snippers hakt. Het fijngemalen gras blijft vervolgens liggen tussen de grassprieten van het gazon. Dit achtergebleven gras dient vervolgens als bemesting voor het grasveld. Gras bestaat namelijk voor 82% uit water en door te mulchen, geef je deze voeding terug aan het gras. Ook draagt een mulchlaag bij aan een luchtigere bodem en voorkomt het uitdroging bij warmte. Een ander groot voordeel; onkruid krijgt geen kans om te groeien.

    Wanneer mulchen?
    De beste periode om te mulchen is de periode waarin het gras het hardst groeit, het voor- en najaar. Als je gaat mulchen, dan is het aan te raden om niet meer dan een derde van je gras af te maaien. Maai je meer er af, dan kan het mes het afgemaaide gras niet fijn genoeg versnipperen, wat er voor zorgt dat het gemaaide gras op het gras blijft liggen in plaats van er tussen. Als je dus alleen wilt mulchen en niet normaal wilt maaien, maai dan regelmatig om het gras op lengte te houden. Dus twee keer per week. Het voordeel van mulchen is dat tijdens het maaien de vangbak niet geleegd hoeft te worden. Je moet dus vaker maaien, maar de maaibeurten zijn van kortere duur. Omdat er door het mulchen een vilt laag tussen je gras ontstaat, moet je ook verticuteren of beluchten zodat er genoeg zuurstof bij het gras kan.

    Met welke machines kun je mulchen?
    Bij Makita is er een breed assortiment aan maaiers met mulchfunctie. Deze maaiers worden over het algemeen standaard geleverd met een mulchplug, hierdoor kan je meteen aan de slag. Het maakt niet uit welke krachtbron jouw voorkeur heeft, Makita heeft in elke krachtbrongroep een maaier met een mulchfunctie.

    Krachtbron keuze
    Op het gebied van krachtbron heb je de keuze uit drie typen machines. Accu, brandstof en elektrisch, elk met voor- en nadelen. Ook hier is het belangrijk om de krachtbron te kiezen die het beste bij jouw eisen past. Heb je een kleine of middelgrote tuin zonder stopcontacten in de buurt, dan is een accu maaier een hele goede keuze. Accu grasmaaiers zijn schoon, licht en makkelijk in gebruik. Heb je een grote tuin, dan zal de accuduur van een accumaaier niet voldoende zijn om de hele tuin op één acculading te kunnen maaien. Mocht je willen investeren in een extra set accu's, dan vormt dit natuurlijk geen probleem. Moet je echt een flink stuk maaien, dan is het in bepaalde gevallen beter om voor een brandstof aangedreven grasmaaier te gaan. Brandstof aangedreven grasmaaiers hebben over het algemeen een langere looptijd en zijn snel weer aan te vullen als de tank leeg is. Heb je een tuin die volledig te bereiken is met een verlengsnoer dan is een elektrische grasmaaier een optie. Een elektrische grasmaaier heeft een oneindige looptijd en is net zo milieuvriendelijk als een accumaaier. Een mooie middenweg dus.

    Verticuteren


    Verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag bestaande uit mos en dood gras uit het gazon wordt weggehaald. Hierdoor kunnen water, lucht en licht het gazon beter bereiken en zal het beter groeien en niet verstikken. De verticuteermachine bestaat uit een flink aantal scherpe messen. Deze messen gaan tot 1 centimeter diep de grond in en snijden de wortels van het mos door. Hierdoor sterft het mos af en kan dit daarna makkelijk weg geharkt worden. Voor het verticuteren van gazons tot 350m2 is de UV3600 een zeer geschikte machine voor kleinere oppervlaktes voldoet de UV3200 prima. Na het verticuteren kun je er ervoor kiezen om kale plekken in het gazon in te zaaien, het gazon te bemesten, het gazon te besproeien of om eventuele andere voedingstoffen aan het gazon toe te voegen.

    Waarom verticuteren?
    Elk gazon heeft wel te maken met viltvorming, dit houdt dus kort gezegd in dat er dode grassen en mossen een laag in uw gazon gaan vormen. Water wordt hierdoor niet of nauwelijks meer opgenomen door de bodem. Tevens wordt hierdoor de lucht en licht aanvoer ook beperkt waardoor uw gazon langzaam afsterft.

    Wanneer en hoevaak verticuteren?
    Heel vaak hoeft u niet te verticuteren, twee keer per jaar is vaak voldoende. Het is wel belangrijk dit grondig te doen. Als u veel mosgroei ervaart kunt u dit gerust iets vaker doen. Heeft u klei of veengrond dan kan er vaker geverticuteerd worden, mos groeit hier namelijk aanzienlijk sneller van dan andere ondergronden.

    Hieronder staat een 10 stappenplan hoe u het beste het gazon kunt verticuteren en nog belangrijker hoe u het gazon vervolgens het beste kunt onderhouden om mosgroei te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

    1. Zorg dat het gras een beetje vochtig is voor u begint, sproei indien nodig even het gras. Dit zorgt voor een snel herstel en natuurlijk groei van het gras.

    2. Maai vervolgens het gras en zorg ervoor dat de afgesneden grassen van het gazon verwijderd worden. Hierdoor kan de verticuteer hark of verticuteermachine makkelijker bij de mossen komen.

    3. Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter.

    4. Verticuteer het gazon nu eenmaal in de lengte richting. Dat wil zeggen dat u in rechte banen in de lengte het gazon over gaat.

    5. Verticuteer het gazon nu éénmaal in de breedte richting. Dat wil zeggen in rechte banen in de breedte over het gazon. U kruist als het ware de verticale banen.

    6. Hark de dode mossen uit het gras.

    7. Zaai eventueel gras op de kale plekken of leg nieuwe graszoden aan.

    8. Bemest het gazon waardoor de groei van het gras bevorderd wordt.

    9. Kijk waardoor mos kale plekken ontstaan zijn, kijk of het mogelijk is meer zon op die plekken te laten vallen. Snoei eventueel takken die voor schaduw zorgen weg.

    10. Doe een bodemtest om de zuurgraad van het gazon vast te stellen en stuur eventueel bij door kalk of ijzersulfaat aan het gazon toe te voegen.

     

    Neem contact met ons op

    Chat live met ons

    ma t/m vr 09.00 - 22.00 uur

    Start live chat

    Telefoon

    09.00 - 22.00 uur
    ma t/m vr

    +31 (0)85 070 9000

    E-mail

    Antwoord binnen 24 uur

    Stuur ons een email

    Social media

    Volg ons op onze social media kanalen

    8,8Review LogoWij scoren een 8,8 op Webwinkel Keur

    Toolsvoordelig.nl

    Beversestraat 21 B
    5431 SL Cuijk (NL)
    Afhalen niet mogelijk!

    BTW-nr: NL807346779B01
    KvK: 10044499