Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
Betaal achteraf met Klarna of In3 termijnen
Gratis verzending naar Nederland & België!
Alle Black Friday ActiesBlack Friday Outlet
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0

    Bestel machines in de mix voor 5% extra voordeel
    Alleen bij Toolsvoordelig.nl | Cyber Monday | Stapelkorting op machines! Krijg extra korting door 2 of meer machines te kopen.Bekijk hier de actie

  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Op werkdagen voor 22:00u besteld, morgen bezorgd
    Betaal achteraf met Klarna of In3 termijnen
    Gratis verzending naar Nederland & België!

    Bestel machines in de mix voor 5% extra voordeel
    Alleen bij Toolsvoordelig.nl | Cyber Monday | Stapelkorting op machines! Krijg extra korting door 2 of meer machines te kopen.Bekijk hier de actie

    Door Daan, 13 juli 2023

    Advies over boren

    Er zijn veel verschillende soorten boormachines en veel verschillende soorten boorhouders. Zo zijn er snelspan, SDS-plus en SDS-max boorhouders. In deze blog nemen we jou mee in het maken van de juiste keuze. Voor zowel een boorhouder als voor een boormachine.

    Snelspan versus sds-plus

    Allereerst onderscheiden we een SNELSPAN en een SDS-plus boorhouder. Met een snelspan boorhouder kan je snel en zonder extra gereedschap boortjes inspannen. De SDS-plus boorhouder is ook een snelspan systeem, maar naast het snel inspannen van de boor zonder gereedschap beschikt dit systeem over een extra houder waar je het boortje in kan klikken. Dit noem je ook wel een schacht. Doormiddel van deze schacht kan het boortje met geen enkele mogelijkheid ronddraaien in de boorhouder. Voor deze SDS-plus boorhouder heb je wel de speciale SDS-plus boortjes nodig. Op het plaatje hieronder zie je de kenmerkende inkepingen van de SDS-plus boor.

    Sds-max boorhouder

    De SDS-max boorhouder zit in principe hetzelfde in elkaar als de SDS-plus boorhouder. Het verschil is dat een SDS-max zwaarder kluswerk aan kan. Zo kunnen ze grotere gaten in beton boren en zwaarder breekwerk verrichten.

     

    Hoe gebruik je een boor en welk boortje moet je kiezen?

    Als je gaat boren is het belangrijk dat je de boor recht op het oppervlak houdt en dat je een beetje kracht zet. Niet teveel kracht laat vooral de machine en de boor het werk doen. Ook moet er een goed boortje in de machine zitten. Als je voor het verkeerde boortje kiest dan kan het zijn dat je ineens een te groot gat maakt of het materiaal verpest. Het is dus belangrijk dat je het goede boortje kiest.

    1. Houtboor

    Met een houtboor kan je heel precies boren in verschillende hout soorten. Je kunt er bijvoorbeeld boren in zacht- en hardhout, triplex en spaanplaat. De houtboor is te herkennen aan het kleine punten aan de onderkant waardoor je dus precies te werk kan gaan.

    2. Metaalboor

    De metaalboor is uiteraard geschikt om te boren metaal. De verschillende metaalboren op de site zijn geschikt voor de lichte of zwaare metaalconstructies. Kijk dus goed welke boor je nodig hebt. De metaalboor is te herkennen aan zijn afgeschuinde punt en is meestal zwart. Onze metaalboren zijn in drie soorten leverbaar, welk de kwaliteit bepalen; rolgewalst, geslepen en Cobalt 5%.

    1. Klik hier voor onze rolgewalste metaalboren
    2. Klik hier voor onze geslepen metaalboren
    3. Klik hier voor onze cobalt metaalboren  

    3. Steenboor

    Om in steen te boren heb je een speciale steenboor nodig. De steenboor heeft aan het uiteinde een metalenpunt waarmee de boor makkelijk door stenen ondergronden heen komt. De steenboor wordt heel vaak gebruikt. Je kunt de boor namelijk gebruiken om te boren in je muur en zo kan je makkelijk een plank ophangen.

    Klik hier voor onze steenboren

    4. Betonboor

    De betonboor is te herkennen aan het beiteltje aan de onderkant van de boor. Daarmee breekt het beton.

    Klik hier voor onze betonboren  

    5. Verzinkboor

    Met een verzinkboor kan je schroeven laten verzinken in hout of metaal. Dat betekent dat je de schroef mooi wegwerkt. Het hout of metaal moet wel eerst voorgeboord worden. Vervolgens kun je dit gat als centreerpunt gebruiken voor de verzinkboor, om een uitsparen in het hout of metaal te maken. Hierdoor valt vervolgens de schroef mooi weg in het materiaal. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in (houten)vlonders.

    6. Speedboor

    De speedboor is goed herkenbaar. Hij ziet er namelijk heel anders uit dan de andere boren. Zo heeft deze boor aan de onderkant een groot plat vlak en een klein puntje. Met deze speedboor boor je grotere gaten in hout. Tip: voor het beste resultaat boor je totdat het puntje van de boor net aan de onderkant uit het hout komt. Dan draai je het hout om en zet je het puntje precies boven het gaatje en dan boor je het gat helemaal uit.

    7. Gatzaag

    Een gatzaag is eigenlijk geen echte boor. De boor maakt wel een gat, maar dat is een heel groot gat. Je kunt deze boor beter zien als een zaag waarmee je grote gaten maakt in plaatmateriaal.